Съвети за запаметяване

June 12, 2009 от  
Публикувано в Полезно

Съвети за запаметяванеВашият мозък обича цветовете. Използвайте цветни химикали и/или цветна хартия. Цветовете помагат на паметта.

Вашият мозък може ефективно да се фокусира и концентрира до 25 мин (за възрастни). Правете 10 минутна почивка на всеки 20-30 минути от запаметяването. Вашият мозък трябва да бъде отпочинал, за да запомня бързо и да реконструира качествено. Ако сте изморени, направете 20 минутна дрямка, преди да започнете да учите (запаметявате), в противен случай си губите времето.

Вашият мозък е като двигател, той има нужда от гориво. Едва ли бихте сложили мръсен бензин в колата си. А мозъкът ви е доста по-ценна и по-сложна машина, така че го хранете както подобава. Полуфабрикатите и всичко, което се нарича „junk food”, както и всякакви имитации на храна, пълни с химикали и консерванти, отслабват вашето тяло и ум. Скорошно проучване показа, че коефициентът на интелигентност на хората зависи от начина им на хранене.

Вашият мозък е като океан от електро-химична дейност. Ако сте обезводнени, липсва достатъчно водна среда за протичане на тези реакции. Фокусирането и запаметяването стават по-трудно. Пийте достатъчно вода (сокове, кафе, сода и други напитки не са заместител). Често главоболията са свързани с дехидратация.

Вашият мозък обича въпросите. Когато при четене или друга дейност на възприемане на информация възникнат въпроси, мозъкът автоматично търси отговори, което прави запаметяването на ситуацията по-лесно.

Вашият мозък и тяло имат свой собствен ритъм – в различни части на денонощието сме в по-добро физическо или умствено състояние. Можете да спестите време като учите през тези пикови периоди.

Вашите мозък и тяло си комуникират постоянно. Ако тялото ви е отпуснато, е като съобщение за мозъка „това не е важно”, така че той не обръща необходимото внимание на случващото се. Когато трябва да научите нещо, стойте седнали и леко наклонени напред, за да поддържате ума си нащрек. Осигурете си удобен, качествен стол.

Вашият мозък се влияе от миризмите. Използвайте ароматизатори, за да подобрите способността за концентрация на мозъка. Можете да пробвате с мента, лимон и канела.

Вашият мозък се нуждае от пространство. Не е ефективно да се учи в малки, претрупани пространства.

Вашият мозък има нужда от организация на пространството около вас. Скорошно изследване показа, че деца, които израстват в спретнати и подредени домове, се представят по-добре в образованието си. Защо? Защото като се тренира да организира външната среда, мозъкът се научава да организира и информацията вътре в него. Това от своя страна прави реконструкцията й по-лесна.
Кортизолът, произвеждан по време на стрес, унищожава клетките в тази част от вашия мозък, която отговаря за прехвърлянето на информацията от краткосрочната към дългосрочната памет. Така че – да, стресът уврежда паметта. Как да се отървете от кортизола? Спортувайте!

Вашият мозък не знае какво не можете да правите, докато не му кажете. А какво в действителност му казвате? Вслушайте се във „вътрешния си диалог”. Спрете негативното в него и го заменете с позитивна, окуражителна нагласа.

Вашият мозък е като мускул – може да бъде трениран и да заяква на всяка възраст. Без извинения. Спрете с умствения мързел. Професионалните атлети тренират всеки ден, вие също можете да го правите. Ако няма за какво да мислите – измислете си. Четете, анализирайте… правете НЕЩО.

Вашият мозък има нужда от повторение. По-добре е да се правят чести кратки преговори, отколкото един дълъг преговор, тъй като това, което е от значение, е колко често мозъкът ви се занимава с даден проблем, а не колко дълго го прави веднъж.

Вашият мозък разбира по-бързо, отколкото четете. Използвайте молив или пръст, за да водите очите си. По този начин те се движат по-бързо.

Вашият мозък се нуждае от движение, особено ако запомняте предимно механично (има три типа запаметяване – визуално, звуково и механично).

Вашият мозък търси шаблони и взаимовръзки. Когато учите нещо, запитайте се: „На какво ми напомня това?”. Това ще помогне на процеса на запаметяване, тъй като свързва новата информация със старата по асоциативен път.

Вашият мозък обича да се забавлява. Способността ни да помним е в пряка зависимост от това колко се веселим. Получаването на знания е живот. Изживейте го!

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!