Регистриран е първия българин, заразен с новия вирус

June 23, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Регистриран е първият български случайУ нас е регистриран първият случай на новия вирус А/H1N1, съобщиха от министерството на здравеопазването. Става дума за български гражданин, пребивавал в САЩ, пристигнал с полет от Ню Йорк и пристигнал у нас на 27 май. 21-годишният Иван Димитров от Павликени е студент в Пенсилвания. Той е настанен за лечение в инфикциозното отделение на Великотърновската болница.

На 29 май се появяват първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30 май същият търси медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване. В съответствие с дадените от Министерство на здравепазването указания, лекарят уведомява епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване. Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние.

Открити са и се изследват контактните на пациента лица – 4-ма души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването, които са под постоянно медицинско наблюдение.

В съответствие с по-рано разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Министерството на здравеопазването своевременно ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

Д-р Ангел Кунчев, началник отдел Надзор на заразните болести в министерството на здравеопазването коментира случая: Потвърденият случай на вируса АH1N1 е закономерно явление, тъй като в последните няколко дни и в почти всички страни от западна и източна Европа се регистрираха такива случаи. Той е характерен и по начина на възникване тъй като става дума за български гражданин, пребивавал в Съединените щати. Два-три дни след завръщането си той е развивал симптоми и системата по която беше създадена за надзор на това заболяване съответно са алармирани епидемиолозите от РИОКОЗ, които са организирали изследването.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!