Обявена е световна грипна пандемия

June 12, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Обявена грипна пандемияСветовната здравна организация на специална среща в седалището си в Женева реши да обяви най-високата шеста степен за грипна опасност. С това на практика специалистите от организацията за пръв път след 1968 г. обявиха наличието на пандемия, причинена от грипен вирус.

На специална пресконференция ръководителката на СЗО Маргарет Чан обясни, че “повишаването на степента до възможно най-високата означава, че има широко разпространение на заболяването в поне една държава от регион/континент, различен от този на първоначалната поява – Северна Америка. Т.е. намираме се във фаза на глобално разпространение на вируса”.

Според говорителя на СЗО Грегори Хартъл всяка фаза от разработената скала има своите особености и изисквания, при които може да бъде обявена. “Затова и при доказаното вече епидемично разпространение на новия грип в друг район освен началния следва да бъде обявена степен 6. Това не означава, че през последните дни са станали сериозни промени в начина, по който протича заболяването, а именно – в повечето райони умерено, нерядко дори леко. Но броят на заболелите и разпространението дават пълни основания да се говори за пандемия”.

До този момент по официални данни лабораторно доказаните случаи на по-известния като свински грип са 27,737. Те са в 74 страни, а смъртните случаи са 141.

Според коментарите на специалисти, конкретна причина за повишаване на степентае отчетеното многократно увеличаване на случаите през последните дни в Австралия. Само за седмица там са констатирани повече от 1000 заразени с вируса, коментира Ройтерс.

Като най-реална опасност от новия щам учените засега посочват невъзможността да се предвиди посоката, в която той ще продължи да мутира, кои хора засяга най-много, за които е по-опасен и доколко ефективни ще са наличните антивирусни медикаменти. Освен това всички са единодушни, че ефективна ваксина преди края на лятото няма да има.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!