Жените са по-силни от мъжете!

June 23, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Жените се по-силни и издръжливиЕволюцията е направила жената по-силна и приспособима към промени в живота, твърди британско изследване.

Жените притежават особена сила. Те преживяват романтични разочарования, траур, глад, насилие и други неблагоприятни ситуации с по-голяма лекота, отколкото мъжете. Жените страдат, но отново се изправят на крака. Средната продължителност на живота им е по-голяма , отколкото при мъжете, твърди публикация в British Medical Journal, според която по-голямата продължителност на живот при жените се е превърнала в глобален феномен.

Жените са твърди като желязо, но едновременно с това и гъвкави като тръстика. Затова, когато им се наложи да понасят ударите на съдбата, те не се пречупват. Трудностите ги усъвършенстват и ги правят по-силни. Жените притежават голяма духовна сила. Определена роля за това играе и биологията, но също и познавателните, емоционалните, семейните и социалните фактори.

Специалистите наричат тази способност еластичност или гъвкавост. Многовековният опит показва, че жените винаги са били такива. Войни, насилие, урагани: те винаги твърдо са понасяли всички нещастия и удари на съдбата.

Отчасти, според авторите на публикацията в британското издание това се обяснява с факта, че “слабият” пол има маркировка ХХ. Двойната хромозома Х защитава жените от много генетични заболявания. Ако страдат от автоимунни патологии или депресия, то те не умират толкова бързо или толкова често, колкото мъжете, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, алкохолизъм, язва или някои видове рак.

Но това не е само до хромозомите, допълват учените. Социолози твърдят, че способността на жените да се съпротивляват на неблагоприятните фактори се е формирала още в зората на човечеството. Те са трупали опит, боледувайки, преживявайки насилието, наблюдавайки краха на различните общества, създавани и управлявани от мъжете.

Пример за това дава и американският невролог Шели Е.Тейлър. Той е изследвал живота на самотните мъже в периода на Перестройката в бившия СССР. Те са живели много тежко, заобиколени от безработица, депресия, алкохолизъм. В резултат на това, тяхната продължителност на живот се е намалила с 6-7 години. А жените са си създали социална система, която ги е спасила: те винаги са били заети с нещо – стояли на опашки, занимавали са се с децата, ходели са на работа. Тейлър смята, че жените се чувстват майки, дори когато нямат деца – “Те са дружески настроени, работливи, общителни.”

От самото си раждане жените започват да формират своята защита за следващите години – те говорят за това, което действително чувстват. Умението да се говори за това, което е в теб, според учените, не е неразумно, а носи здраве и енергичност. Накрая не трябва да се забравя и душата – жените по-често плачат, т.е. освобождават се от отрицателните емоции, а после… отново градят планове за бъдещето.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Жените са по-силни от мъжете!”
  1. Димитър says:

    Всяко правило си има изключения…:)

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!